Anasayfa
İletişim Bilgileri

Dupuytren Kontraktürü

Avuç içinde cilt altında bulunan ağımsı tabakanın (palmar fasia) kalınlaşması ve büzüşmesi ile karakterize bir durumdur. Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemektedir. Ancak kalıtımla ilişkisi olduğu düşünülmektedir. Çünkü aynı aile bireyleri arasında artan sıklıkta görülmektedir. Erkeklerde daha sık görülür.

Avuç içine sürekli tekrarlıyan travmaların olayı başlatabileceği düşünüldüğü gibi ayrıca epilepsi , diabet, alkolik siroz gibi hastalıkların da bu olayın oluşumunda etkin rol oynadığı bilinmektedir.

Erken safhalarda el ayası ve sonrası safhalarda parmaklar etkilenir. En sık etkilenen parmaklar yüzük parmağı ve serçe parmaklar olmakla birlikte hastalık tüm parmakları da etkiliyecek şekilde geniş tutulum gösterebilir.

Bu hastalığın teşhisi için fizik muayene genellikle yeterlidir. Avuç içi derisi altta büzüşen hastalığa tutulmuş palmar fasia sebebi ile yukarı doğru çekilir ve ciltte yer yer içe çekilmeler oluşur.

Tedavide erken dönemlerde hasta takibe alınır ve olayın ilerleme hızına bakılır. Eğer oluşan çekilmeler bir süre sonra parmak hareketlerini etkilemeye başlamışsa o zaman cerrahi tedavi uygulanması önerilir.

Cerrahi tedavi ile erken dönemde hastalıklı gergin doku gevşetilir veya ileri dönemde hastalığa tutulmuş doku çıkarılarak kalıcı çözüm sağlanır.

Copyright 2011 © Manus El Cerrahisi - Her hakkı saklıdır.
Tasarım ve Yazılım: Global Medya